העולם המודרני וההתפתחות האורבנית הביאו אותנו להתנתקות מן הטבע. אולי ערים גדולות כמו פריז, לונדון או פראג היו פעם כפר קטן מול הנהר, מוקף בהרבה ירוק. ואילו היום הבטון שולט, ומקומו של הטבע נדחק מחיינו. התופעה הזו קיימת בכל מדינות העולם.אך כיום אנו יכולים לראות מגמות חדשות בתחום ההתפתחות העירונית. אוכלוסיות מחפשות סביבה עירונית חדשה - סביבה שבה יש מקום לשטחים ירוקים, ואגמי מים, היוצרים תחושה של טבע ומאפשרים לאזן בין החיים האורבניים לבין תחושות הטבע שבדרך כלל חסרות בעיר.
לא במקרה אנו רואים פרויקטים חדשים הנבנים סביב אגמים ואזורים ירוקים, ואנו לא מדברים על חוץ לארץ - אנו מדברים על ישראל ! פרויקטים שכאלו תוכלו למצוא בכל הארץ.
הערך השיווקי של שכונה עם אגם
יזמי הנדל“ן יודעים זאת היטב - אם ישנם אלמנטים של מים בסביבת הפרויקט, זוהי האטרקציה המרכזית. הציבור רוצה את הדירות הקרובות אל קו המים, או הדירות המשקיפות אל קו המים. זה מה שהופך את המקום לנחשק.
מבחינת המחיר, יזמים מדברים על הפרשים של כ 3% במחירים (הדירות בקו הראשון); וכמובן אלו הן הדירות הנמכרות ראשונות. אך הנתון המרשים ביותר הוא ההבדל בין מחירי הדירות בשכונות עם אגם לעומת שכונות בלי אגם, והוא עובר את ה 30% בחלק מהמקרים.
האגמים הופכים את הפרויקט לנחשק לא רק עבור הציבור, אלא גם עבור הקבלנים המצליחים למקסם את ערך הדירות. הקרבה למקווי המים מאפשרת להם לתמחר דירות ופנטהאוזים במחירים גבוהים יותר, וזאת מבלי להוסיף לעלויות הבנייה.
אתם יכולים לראות זאת בכל פרויקט, יחידות הדיור הנמצאות בקו הראשון למים הן היקרות ביותר. הדיירים יכולים להיות בטוחים כי לא יצוצו בניינים בעתיד אשר יסתירו להם את הנוף. אם רכשתם דירה עם נוף לפרדס או אזור טבע פתוח, ישנו סיכוי גדול שבבוא היום אלו יהפכו לבנייני מגורים. כך שפיתוח פארקים ומקווי מים מלאכותיים, הוא הדבר האטרקטיבי ביותר.
הסביבה העירונית הולכת ומצטופפת. בנייני מגורים נמוכי קומה, בסופו של דבר מתחלפים בבניינים גבוהים יותר במסגרת פרויקטים להתחדשות עירונית. שטחים טבעיים הולכים ונעלמים, ואזורים שעשויים להרגיש קרובים לטבע במהרה ישתלבו עם הסביבה העירונית. אך דווקא הפארקים מעניקים לכם ביטחון.
אגם זה הים החדש
דירות המשקיפות לים תמיד היו החלום של רבים. פרויקטים רבים צצו בערי החוף של ישראל. למשל אנו יכולים לראות זאת בערים כמו נתניה; שם קמו מגדלי מגורים רבים עם נוף לים. אך לצערנו, רצועת החוף של ישראל מוגבלת, והיכולת לספק לכולם דירה עם נוף לים היא פשוט בלתי אפשרית.
אגמים, גם אם אלו אגמים מלאכותיים, הפכו להיות התחליף. פרויקטים שכאלו ניתן לפתח בכל מקום, ולעתים הם גם נתפסים כאיכותיים יותר מאשר פרויקטים מול הים. זאת מכיוון שהם משתלבים עם גינות ירוקות, מתקני שעשועים ואפילו אזורי בילוי - דבר שלא בהכרח תמצאו מול הים.
מחקרי שוק שנערכו מראים כי הציבור מוכן לשלם יותר עבור הנוף הכחול, בין אם זה ים או אגם. ומגמות אלו התחזקו בעקבות מגפת הקורונה; אלו המתגוררים בקרבת פארקים הצליחו להעביר את הסגרים בצורה נעימה יותר ולא הרגישו כלואים.
זה נופש או מגורים?
אגמי מים הם לא בדיוק הנוף השכיח במדינת ישראל, וזוהי אחת הסיבות מדוע הפרויקטים הללו יוצרים תחושה של חופשה בחו“ל. היזמים מודעים לכך, ומפתחים את האזור בצורה המשלימה את החוויה, ויוצרת תחושה של חופשה בסביבת המגורים.
למשל אנו יכולים לראות זאת בשכונת אגמים באשקלון. האזור תוכנן כפארק אקולוגי המשתרע על פני שטח של כ 600 דונם וכולל שבילי הליכה, אזורי שייט, מתקני ספורט, בתי קפה ומסעדות ועוד. כך שניתן לשווק את האזור כשכונת מגורים ואזור נופש. זהו קונספט שלם וחדשני המשנה את כל חווית המגורים.
פרויקט דומה אנו יכולים לראות בשכונת נחל הפארק בבאר שבע, לצד 700 הדירות, יש כאן פארק עצום הכולל אגם ואטרקציות רבות. והאזור אמור לשמש כמוקד משיכה לא רק לבעלי הדירות, אלא לכל תושבי האזור והמבקרים.
הציבור מוכן לשלם יותר
שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין חקרה את הנושא. היא מדברת על שינוי תפיסתי של רשויות מקומיות המחפשות להעניק לתושביהן שירותי בילוי ופנאי ליד הבית. כלומר לאפשר למשפחה ליהנות מפעילויות שונות, ממש מתחת לבניין ומבלי צורך להתניע את הרכב.
בוגין בחנה לעומק את הפערים במחירי הדירות וערכה השוואה בין שתי שכונות בהן ישנו אגם, לבין שתי שכונות סמוכות ללא אגם. השכונות שנבחנו הן שכונת הדרים בשוהם ושכונת הפארק בחדרה, בהן ישנו אגם. והשכנות הסמוכות ללא אגם הן שכונת הדסים בשוהם, ובית אליעזר בחדרה.
הנתונים נאספו על פי העסקאות אשר דווחו לרשות המסים ולא על פי שמאות. בוגין גילתה פערים מובהקים במחירים, פערים המעידים על האטרקטיביות של האגמים. אך היא מדגישה כי אין מדובר אך ורק בנוכחות האגם, אלא בכל סביבת המגורים המודרנית והמתקדמת שגם היא תורמת לשקלול המחיר.
Kommentare