דווקא בימים בהם מתקיימים חילוקי דעות בין ארגונים פנימיים במדינה לגבי השינוי התדמיתי שברצלונה עוברת, ספרד קוטפת את המקום הראשון בדירוג העולמי האחרון של HSBC, בתור המדינה הטובה בעולם לגולים שגרים בה. מה שמסביר את הזרם הגדול של תושבים זרים ממעמד סוציו- אקונומי גבוה לברצלונה. בעוד שישנם קולות בספרד שמתנגדים לתהליך המיתוג המחודש של העיר, המשקיעים הזרים דווקא צריכים לקבל אותו בברכה...
הגידול במספר האזרחים הזרים בברצלונה המגיעים ממדינות עשירות
בעידן המודרני של היום, הגלובליזציה והטכנולוגיה מקלים עלינו יותר מתמיד
לחיות במקום אחד תוך יכולת להתפרנס במקום אחר או אפילו באינטרנט. כתוצאה מכך, יותר ויותר אנשים מארצות עשירות במערב לוקחים את המשפחה, אורזים מזוודה ומעתיקים את מגוריהם למדינה אחרת. מסתבר שספרד היא היעד מספר אחת לאיכות חיים עבור אותם גולים, על כך יכול להעיד הנתון המרשים הבא - בשנת 2018 התגוררו רשמית בברצלונה 133,000 מהגרים ממדינות עשירות ומפותחות במערב (ובאופן בלתי רשמי, אף יותר), זאת לעומת 21,600 בלבד לפני 20 שנה. אמנם בשנות המשבר הכלכלי של 2008 המספרים צנחו מעט, אך לאחרונה ניכרת עלייה חדה.
אותם מהגרים, בעלי הון, הופכים להזדמנות עבור יזמי הנדל"ן המעוניינים לייצר מוצרים באיכות גבוהה ובמיקומים טובים. קיפאון המחירים במרכז ברצלונה, מאז שנת 2017, מהווה קרקע פורייה לציידי הזדמנויות שמאמינים שימים טובים עוד לפנינו וכי במוקדם או במאוחר ירגעו העניינים הפוליטיים והמחירים יחזרו לטפס - לכתבה בנושא המאבק של קטלוניה לעצמאות וההזדמנויות הנגזרות ממנו לחצו כאן!
רוב המהגרים מגיעים ממדינות האיחוד האירופי, קנדה וארה"ב. בעיקר הצעירים מבניהם, פונים לערים ספרדיות כמו ברצלונה או מדריד. בניגוד לאלו המהגרים ממדינות עניות על רקע כלכלי, מהגרים המגיעים ממדינות עשירות יותר, לא מתפשרים על אורח החיים שהיו רגילים אליו עד כה ולכן נוטים לקנות או לשכור באזורים היפים ביותר בעיר. מגמה הולכת ומתמשכת, שרק מוסיפה לביקוש לדיור במרכז ערים כמו ברצלונה, שבה האדמה נדירה. כתוצאה מכך, המחירים עולים עם הזמן, והמחוזות מתחילים להרגיש יותר אופנתיים ויוקרתיים, בעוד שחלק מהמקומיים אינם יכולים להרשות לעצמם את המחירים הגבוהים הללו והם נאלצים להתקדם הלאה. תופעה דומה מתרחשת בלונדון כבר עשרות שנים, אבל יחסית לספרד, מדובר ברוח חדשה.
כמו שזה נראה עכשיו, המספר של מהגרי המערב האמידים ימשיך לגדול. כמובן שבטווח הקצר ייתכנו עליות וירידות, אולם בטווח הארוך, יש צפי להמשך עלייה במספרים. עלייה חיובית זו תגרום למינוף ערי ספרד מבחינה תדמיתית, ולדחיפה של מחירי הדיור כלפי מעלה.
אמנם בברצלונה, קיימים גורמים שדוגלים יותר בסולידריות חברתית ופחות בקפיטליזם, כדוגמת ראש עיריית השמאל בעיר, אדה קולאו, שפועלת למיתון תהליכו של השינוי התדמיתי, אך מנגד קמים ארגונים שונים כמו "ברצלונה גלובל" (עמותה פרטית, עצמאית ללא מטרות רווח המורכבת מ- 218 מהחברות המובילות בעיר) ומנסים למשוך לברצלונה פעילות כלכלית ענפה. כרגע אין לדעת לאיזה כיוון תנשב הרוח, אך בעולם שמונע כיום ברובו על כסף - ניתן לשער כי תהליך המיתוג היוקרתי של ברצלונה לא הולך להיפסק בקרוב.