top of page
Computer with Graph

לאיזה כיוון הולכת הכלכלה בספרד?


האתגרים הכלכליים העומדים בפני מדינות האיחוד האירופי ובפני ספרד בפרט משמעותיים למדי. כל מי שמתעניין בנושא של השקעות בספרד ובפרט כלכלה בספרד הבחין בוודאי במגמה החיובית שנרשמה במדינה במהלך השנתיים האחרונות. ספרד יצאה מהמיתון בסוף 2013 וכעת נחשבת לאחת הכלכלות בעלות הצמיחה המהירה ביותר בקרב מדינות האיחוד האירופי. השאלה החשובה עכשיו היא לאיזה כיוון הולכת הכלכלה בספרד? כיוון זה מעניין, בוודאי, חברות, אנשי עסקים ומשקיעים שרוצים להבין האם מדובר במקום שמתאים להשקעות בכלל ובפרט השקעות נדל"ן.

מצליחים לייצא יותר

אחד המדדים הטובים ביותר שיכולים להצביע על הכיוון שאליו הולכת הכלכלה בספרד הוא הייצוא. מדינות כמו ספרד, בעלות שוק פנימי מצומצם, חייבות להשקיע מאמצים לשיפור הייצוא בכדי למשוך את הכלכלה קדימה. האם נראה שמנהיגי ספרד והתעשיינים שלה צפויים להצליח במשימה זו? במידה וכן, ניתן יהיה לראות השתקפות לכך גם בשיפור מצבה הכלכלי של המדינה וכפועל יוצא גם עלייה במספר העסקאות של נדלן למכירה בברצלונה. שיפור בייצוא ובכלכלה מביא לעליה בביקוש לדיור הן בקרב זוגות צעירים והן בקרב אלה המחפשים דירה משופרת וכן בקרב משקיעים. על פי נתוני הרבעון הראשון של השנה נוכחית, ניתן לראות היטב עליה בייצוא. עליה זו, יש לומר מתרחשת לאחר פתיחת שנה מאכזבת יחסית. במידה וספרד תצליח לשמור עליה זו ולהביא להתייצבות ברמות הייצוא או אפילו שיפור משמעותי נוסף, אין ספק שמדובר בצעד כלכלי חשוב ביותר. הירידה בשווי היורו בהחלט אמורה לשפר עוד את תחום הייצוא של המדינה וכן להגביר עוד יותר את גל התיירים העצום שפוקד את ספרד וברצלונה בפרט ומעודד את כלכלת המדינה.

שיפור בכוח העבודה

כלכלה בספרד נחשבת לכלכלה שספגה מכה של ממש מבחינת שיעורי האבטלה. שוק העבודה בספרד רשם שיא שלילי בסוף שנת 2012 ותחילת שנת 2013, כאשר יותר מאחד מכל ארבעה אנשים בגיל העבודה היה מחוסר תעסוקה (כ- 27%). מצב זה יצר חששות רבים בעולם ובפרט במדינות אירופה השכנות, ואולם צעדים חשובים של קובעי המדיניות הביאו לשינוי. בזמן הנכון ננקטו צעדים שהקטינו את רמות האבטלה באופן משמעותי וכיום אנו עומדים על אחוזי אבטלה של כ-21% כאשר יש הטוענים כי המספר הוא אף נמוך יותר שכן "השוק השחור" בספרד נחשב לגדול, כלומר אנשים שמדווחים כמובטלים בעצם מרוויחים כסף "מחוץ לספרים". יש אמנם עדיין לא מעט מה לשפר בעניין זה, אולם רמות אבטלה בהחלט במגמת ירידה ואנו רואים שגם מבחינה זו, הכלכלה הספרדית צועדת בדרך הנכונה.

אינדיקטורים כלכליים

לגבי הכיוון הנוכחי של הכלכלה הספרדית ניתן ללמוד מבחינה של כמה אינדיקטורים כלכליים נוספים. למשל:

*השקעת של גורמי חוץ בנדלן בערים מרכזיות - דירות ברצלונה להשקעה, למשל, החלו למשוך בשנה האחרונה משקיעים זרים רבים. הערכות המשקיעים שמחירי הנכסים צפויים להמשיך ולעלות ביחד עם הציפיות לתשואה יפה ממחירי השכירות מהווים אינדיקציה חשובה לכיוון החיובי מבחינה כלכלית.

*צריכה מקומית – ניתן לראות שיפור לא רק במחירי הנדלן והיקף העסקאות אלא גם בהיקף הצריכה המקומית. אמנם רמות האינפלציה מראות על קיפאון מסוים במחירים ויש תקופות מסוימות של היחלשות, אולם באופן כללי בשנה – שנתיים האחרונות הכיוון הוא חיובי בהחלט. משק הבית הספרדי מממש את יכולת הצריכה שלו ומחירי הסחורות הנמוכים יחסית תומכים במגמה זו.

*יותר ביקוש לעובדים – המעסיקים, מצדם, מעלים את הביקוש לעובדים. אמנם הדבר נעשה באופן זהיר בחודשים האחרונים, אולם המגמה ברורה ללא ספק.

ציפיות לשיפור נוסף

גם בתחום הנדל"ן, גם בתחום הפיננסי, גם בתחום ההייטק וגם בענפים אחרים, מעריכים המומחים שספרד נמצאת על הדרך הנכונה מבחינה כלכלית. השקעות בספרד תופסות תאוצה וע"פ סקר של אתר האינטרנט Fotocasa , ציבור הצרכנים מאמין כי אנחנו מעבר לשפל ולכן למעשה ספרד הפכה לאטרקטיבית למשקיעים שונים המחפשים נכסים, דירה בספרד או דירה בברצלונה מהערים המובילות בספרד. משקיעים "כבדים" דוחפים מיזמי בניה ושיפור בכוח הקנייה של הצרכן המקומי בהחלט תורם לכך.

המשבר אשר החל בשנת 2008 בהחלט יצר רושם עז בקרב הציבור ובקרב המשקיעים גם יחד. עם זאת, בשנתיים האחרונות אנו רואים שיפור משמעותי הבא לידי ביטוי באינדיקטורים רבים והצפי לשיפור נוסף מעודד את המשקיעים. הבנק המרכזי של ספרד מעריך צמיחה של 0.7% ברבעון השני של 2016 לאחר צמיחה של 0.8% ברבעון הראשון של השנה.

פוליטיקה פנימית וזעזועים באירופה

בימים האחרונים אירעו שני אירועים חשובים ביותר, שעתידים להשפיע על כלכלת ספרד באופן מהותי למדי. האירוע הראשון היה החלטתה של בריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי, החלטה שהתקבלה במשאל עם. האירוע השני היה הבחירות בספרד, שהיו למעשה בחירות חוזרות לבחירות שהתקיימו בדצמבר האחרון. הבחירות נכפו בשל אי יציבות פוליטית בחודשים האחרונים אשר נבעה מתוצאות בחירות שאינן חד משמעותיות ושאינן נתנו כוח מספיק משמעותי למי מהמפלגות. ככה נוצר מצב של קיפאון פוליטי מסוים המקשה על תהליכים ורפורמות פנימיות החיוניות לכלכת המדינה ולעידוד הצמיחה. כאשר סוקרים את תוצאות הבחירות הפנימיות של ספרד, שהתרחשו ביום ראשון, 26.6.2016, מתברר שעל אף הציפיות המוקדמות למהפך פוליטי הייתה זו דווקא המפלגה השמרנית השלטת, בהובלתו של ראש הממשלה הנוכחי, מריאנו ראחוי, שחיזקה את כוחה. למרות שלא מדובר בהתחזקות שתאפשר לה להחזיק בשלטון ללא שותפים קואליציוניים ככל הנראה הדבר מהווה בכל זאת בשורות חיוביות לכלכלה. פרשנים רבים בספרד מעריכים כי המפלגה הסוציאליסטית הוותיקה תחתור להקים "קואליציה גדולה" בשיתוף עם המפלגה השמרנית, או לחלופין להעניק תמיכה פסיבית לממשלת מיעוט בראשות של ראחוי ולא תרצה לשתף פעולה עם קבוצה פוליטית כמו "פודמוס" המאיימת על קיומה. סבירות גבוהה כי התוצאות יבשרו על יציבות פוליטית מספקת, כזאת שתאפשר לראחוי לנקוט בצעדים הנחוצים לשמור על יציבות הדרושה כל כך, במיוחד לאור הזעזועים האחרונים שידע האיחוד האירופי בשל פרישת בריטניה.

החלטת בריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי משמעותית מאוד וניתן היה לראות את התגובות המידיות של הבנקים והשווקים ברחבי העולם להחלטה זו. יחד עם זאת פרישתה של בריטניה צפויה להביא לרפורמות שונות ולהידוק קשרים בין מדינות האיחוד ובהן גם ספרד. הידוק הקשרים, שצפוי לבוא על חשבון האי הבריטי, יהווה דלק נוסף לאיתותים בדבר שיפור הכלכלה בספרד, כפי שניתן לראות מנתוני התעסוקה, הייצוא ועסקאות הנדל"ן בספרד. עד כמה תשפיע פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי לטווח הארוך, זאת קשה לומר, אבל בהנחה שמדינות האיחוד ישכילו לראות בכך שעון מעורר כלכלי ופוליטי, הדבר בהחלט יכול להוות בשורה והזדמנות טובה לאזרחים וגם לעוסקים בהשקעות נדל"ן.

bottom of page